Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΧΑΝΟΥΜ ΜΠΟΥΡΕΚ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ

Μάθετε να φτιάχνετε τέλειο χανούμ μπουρέκ με τη βοήθεια της παρακάτω συνταγής ως συνεισφορά των ανατολικών μας γειτόνων στην ελληνική κουζίνα. Μην το παρακάνετε με το σιρόπι και φροντίστε το βούτυρο να είναι πάντοτε φρέσκο και εξαιρετικής ποιότητας.

Υλικά:
1400 gr. Φύλλα Κρούστας (40χ40)
1 κιλό Φρέσκο Βούτυρο (Αγελαδινό)
Υλικά για κρέμα:
2,5 κιλά Γάλα (Αγελαδινό)
300 gr. Σιμιγδάλι
500 gr. Ζάχαρη
5 Αυγά
Υλικά για σιρόπι:
1300 gr. Νερό
1300 gr. Ζάχαρη
300 gr. Γλυκόζη
½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι

Προετοιμασία για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και μισή ποσότητα ζάχαρης και τα βράζουμε.
Σε μία δεύτερη κατσαρόλα προσθέτουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Μόλις βράσει το μίγμα της πρώτης κατσαρόλας, το προσθέτουμε στην δεύτερη κατσαρόλα σιγά, σιγά και ανακατεύουμε το μίγμα μας, έτσι ώστε να αφομοιωθεί καλύτερα.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να ξαναπάρει βράση ανακατεύοντας πολύ καλά το μίγμα.
Έπειτα αφήνουμε την κρέμα να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προετοιμασία για τα φύλλα:
Θα χρησιμοποιηθεί ταψί διαστάσεων 45Χ30 εκ.
Παίρνουμε 4 φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σταυρωτά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τέσσερα κομμάτια. Γεμίζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού, με ένα μεγάλο κουτάλι, κρέμα .
Συνεχίζουμε με το τύλιγμα το οποίο γίνετε με τέτοιο τρόπο, όπως τυλίγουμε ένα πακέτο για δώρο. Τοποθετούμε στο ταψί και συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία.
Τέλος λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε στο ταψί ώστε να καλυφθεί καλά το γλυκό.
Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 oC για 1 ώρα περίπου.

Προετοιμασία για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.

Σιρόπιασμα:
Μόλις βγάλούμε το χανούμ μπουρέκ από τον φούρνο πρώτα στραγγίζουμε το βούτυρο που απέμεινε στο ταψί. Αμέσως μετά σιροπιάζουμε το γλυκό με ζεστό σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να "κάτσει", έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

www.psema.gr - Πηγή: Η μαμά μου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα