Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ κρέμα γάλακτος και ΓΛΥΚΟ ΜΠΟΥΡΕΚΙ

Η Κρήτη, μεταξύ άλλων, φημίζεται για την κουζίνα της, τις παραδοσιακές γεύσεις της, μα κυρίως την υγιεινή διατροφή που μπορεί να προσφέρει σε όσους την ακολουθούν. Σήμερα το μενού έχει κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια και μπουρέκι με γλυκιά μυζήθρα (Στην Κρήτη το φτιάχνουν κυρίως τις απόκριες)


α) Κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια (σύγχρονη συνταγή εύκολη και γρήγορη)

Υλικά:
Στήθος ενός κοτόπουλου κομμένο σε μικρά κομμάτια (μεγέθους λίγο μεγαλύτερο από το σουβλάκι).
Κρέμα γάλακτος ένα μικρό κουτάκι , μανιτάρια 150-200 γρ..
Μισό φλυτζάνι λάδι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ελαφρά σε μία κατσαρόλα το λάδι , ρίχνουμε το κοτόπουλο αφού το πλύνουμε, το αλατίσουμε και το τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια και ψήνουμε μέχρι να ψηθούν όλα. Αν χρειαστεί ρίχνουμε ενδιαμέσως λίγο νερό. Τέλος ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και ψήνουμε μερικά λεπτά μέχρι να πήξει.

β) Μπουρέκι με γλυκιά μυζήθρα

Υλικά:
Α για τα φύλλα: Ένα πακέτο φύλλο για μπακλαβά 1
Βούτυρο διαλυμένο όσο χρειαστεί (περίπου 100 γρ.) για το βουτύρωμα ταψιού και φύλλων.2
Β για τη γέμιση: Μυζήθρα γλυκιά (περίπου τη μισή)
Τα ¾ μίας φλυτζάνας ζάχαρη
1-2 κρόκους αυγών
Ένα κοφτό κουταλάκι κανέλλα
Γ για το σιρόπι: Δύο φλυτζάνες ζάχαρη, μία φλυτζάνα νερό, μία φλούδα λεμονιού τα βράζουμε όλα μαζί

Εκτέλεση:
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε τη μυζήθρα τα αυγά τη ζάχαρη και την κανέλλα. Τα δουλεύουμε ελαφρά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψάκι και ένα-ένα τα φύλλα και τοποθετούμε τα μισά από το πακέτο το ένα πάνω στο άλλο. Στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα της μυζήθρας πάνω στα φύλλα και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω βουτυρώνοντάς τα ένα ένα. Σημαντικό είναι να βουτυρώσουμε και το τελευταίο φύλλο από πάνω. Φουρνίζουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Εν τω μεταξύ έχουμε φτιάξει το σιρόπι και το έχουμε αφήσει να κρυώσει λίγο. Βγάζουμε το ταψί και περιχύνουμε το μπουρέκι με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. Σερβίρεται και χλιαρό αλλά είναι πιο νόστιμο όταν κρυώσει και «τραβήξει» το σιρόπι. Το γλυκό αυτό παρασκευάζονταν στην οικογένειά μας παραδοσιακά τις απόκριες.

*1 (συνήθως μάρκας Κανάκη)
*2 (Υπάρχει και βούτυρο στο εμπόριο σε ρευστή μορφή).

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα